Над 42 000 са вече украинските граждани с адресни регистрации в

...
Над 42 000 са вече украинските граждани с адресни регистрации в
Коментари Харесай

Над 42 000 са вече украинците с адресни регистрации в Бургаско

Над 42 000 са към този момент украинските жители с адресни регистрации в област Бургас. Голяма част от тях минават за друг тип помощ и консултация през Областния спешен център на Морска гара-Бургас.

Измина месец от стартирането на взаимната дарителска сметка сред Областния спешен център и Търговско-индустриалната камара-Бургас за набиране на финансови средства за подкрепяне на украинските бежанци. Събраните средства от представители на бизнеса и частни донори са близо 30 000 лв.. Сметката беше оповестена, с цел да се отговори на упованията на донори, които нямат опция да дават артикули и избират да подкрепят акцията с финансови средства.

Изразходените средства от сметката до този миг са близо 15 000 лв.. С тях са закупени хигиенични материали, детски храни, памперси и други, които се дават на всеки, потърсил подпомагане и помощ в Областния спешен център, разположен на Морска гара-Бургас. Останалите 15 000 лв. ще бъдат изразходени за артикули с резистентен период на валидност, нужни за изхранването и обгрижването на най-малките - бебета и деца до 4-годишна възраст. Ще бъдат попълнени и неналичията в Областния спешен център от санитарни и хигиенични материали. За оптимално консумиране на наличните средства от дарителската сметка управлението на Областна администрация Бургас търси производители и снабдители на едро, с които да се договорят преференциални цени на нужните артикули в филантропичния център.

Поради фрапантно намалелите дарения, както и обстановката, че все още всеки украинец, поискал краткотрайна протекция, има опция да бъде настанен в хотел с обезпечено изхранване, което е действителната помощ от страната, раздаването на храна в Областния спешен център е съвсем прекратено. Пунктът на БЧК продължава с раздаването на филантропична помощ. Областна администрация Бургас и доброволците насочват напъните си към намиране на способи и обезпечаване на други нужни артикули, медикаменти, детски храни и други Приоритетно екипът на Областния спешен център набира дарения, с които да откликне на потребностите на най-малките.

Областният спешен център в Бургас е единственият в страната, който събра през цялото време държавни институции, донори, доброволци, които да съветват, подкрепят и дават услуги, като настаняване, записване в детска градина и учебно заведение, обезпечаване на професионална претовареност, обществено подкрепяне, здравна грижа, юридическа консултация - услуги, подпомагащи процеса на консолидиране и адаптиране на украинците. Беше основана стройна организация за приемане на регистрационни карти за времена протекция. Откриха се спомагателни пунктове в РПУ-та по места за ускорение процеса за придобиване на статут. Ситуирани са мобилни екипи от ОД на Министерство на вътрешните работи в хотелите с огромна централизация на украинци, които в допълнение подкрепят този развой. Друга самодейност, която само в Бургас бе осъществена, е обособяването на пространство в спешния център, където децата се забавляват, рисуват, оцветяват, играят, до момента в който родителите им чакат за краткотрайна протекция или за различен тип консултация и помощ.

Областният спешен център от откриването си работи без почивен ден.  С насъбрания към този момент опит и контакти доброволците от държавните институции спомагат за настаняване и консултиране на потърсилите помощ в Центъра украинци. Търсят донори за артикули и превозване на бежанци до базите за настаняване. Разрешават проблеми, зародили на границата, логистика и съгласуваност.

Работното време на Центъра всеки ден е от 10.00 до 17.00 часа. Изключение ще е единствено Великден, когато Областният спешен център няма да работи.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР